EUR.1 certificaat

Het EUR.1 certificaat wordt gebruikt bij de export naar landen en groepen van landen waarmee de Europese Unie handelsakkoorden heeft afgesloten. Hierdoor kan bij de invoer van goederen in het bestemmingsland mogelijk korting of vrijstelling op invoerrechten worden verleend. Voorwaarde is dat de goederen van ‘preferentiële oorsprong’ zijn volgens de regels in het oorsprongsprotocol.

Als bewijsstuk van de preferentiële oorsprong kun je een EUR.1 certificaat gebruiken.  Het EUR.1 certificaat is niet verplicht om de goederen in te voeren, maar het gebruik ervan kan voor je klant veel voordeel opleveren. En vaak worden in de koopovereenkomst al afspraken gemaakt over het verzorgen van een EUR.1 certificaat voor de zending. Let wel op dat er geen toezegging wordt gedaan een EUR.1 certificaat bij de zending te leveren alvorens zeker te weten dat de goederen daadwerkelijk aan de ‘preferentiële oorsprongsregels’ voldoen. Informeer ruim van tevoren bij de KvK of uw exportzending in aanmerking komt voor een EUR.1 certificaat.

Als u er voor kiest ons de EUR. aanvraag te laten verzorgen dient u ons hiervoor te ‘machtigen’, hiervoor kunnen wij u een blanco machtiging toe sturen die u zelf  invult en ondertekend. Verder dient u bewijsvoering te overleggen om aan te tonen dat de goederen van ‘preferentiële oorsprong’ zijn volgens de regels in het oorsprongsprotocol. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met de KvK. Zij kunnen de voorwaarden toelichten en u informeren over de benodigde bewijsstukken. Zorg ook altijd dat u de juiste goederencode van het product weet.

Na afgifte van een EUR.1 certificaat kunt u het af komen halen bij onze vestiging in Kampen, of wij kunnen dit kosteloos per post toezenden. Vervolgens moet de Nederlandse Douane het originele certificaat van een visum (stempel) voorzien. Dit visum kan de Douane echter alleen geven wanneer je tevens beschikt over een uitvoeraangifte voor de zending. Deze uitvoeraangifte kunt u uiteraard tevens via ons laten verzorgen.

BEL VOOR MEER INFORMATIE 038 - 3311341